ЛИТЕРАРНО-ЛИКОВНОМ КОНКУРСУ “КРВ ЖИВОТ ЗНАЧИ“ 2016.

П О З И В  И  ПРОПОЗИЦИЈЕ

ЗА УЧЕСТВОВАЊЕ НА ЛИТЕРАРНО-ЛИКОВНОМ КОНКУРСУ

“КРВ ЖИВОТ ЗНАЧИ“

Планом рада Црвеног крста Параћин предвиђено је да се и у 2016. години спроведе наградни ликовно-литерарни конкурс из области добровољног давалаштва крви.

Позивамо руководстрва свих основних и средњих школа да укључе своје ученике из свих оделења у реализацију овог конкурса (преко учитеља, наставника ликовне културе и српског језика) и тако дају свој допринос ширењу позитивног мишљења о добровољном давалаштву крви.

   Циљ конкурса:

 • васпитање и мотивисање младих у духу солидарне и хуманитарне помоћи људима у невољи сваке врсте, посебно када су у питању живот и здравље, односно добровољно давалаштво крви и одабир најуспешнијих радова за публиковање у разним издањима Црвеног крста, плакат, летак, налепница, календар, часопис Црвеног крста…

Тема конкурса:

        Конкурс се расписује за ликовне и литерарне радове на тему добровољног, анонимног и ненаграђеног давалаштва крви под називом “Крв живот значи“

 Врста радова:

 • Литерарни радови – проза и поезија до највише 2 стране куцаног А4 текста..(текстови писани руком, без података и дужи од 2 стране неће се разматрати).
 • Ликовни радови – све технике ликовног изражавања до формата 35 х 50 сантиметара у форми плаката. (радови без потпуних података и без знака Црвеног крста неће бити реазматрани)
 • Мотивациони видео спот или филм за рад са младима на промоцији добровољног давалаштва крви. Видео спот или филм може трајати до 3 минута, носити знак Црвеног крста и имати одговарајући пратећи звук/музичку подлогу која не подлеже ауторским правима или говор

Сви снимци морају бити у 16 : 9 видео формату, резолуције SD 720 x 576 или HD 1280 x 720 или full HD 1920 x 1080.

Кодек формат mpeg2 H264 за компресовање.

Црвени крст Србије 30. Априла поставља на “Youtube“ канал све одабране видео клипове/филмове пристигле у Црвени крст Србије.

 Критеријуми за одабир радова: оригиналност идеје, промоција лепоте живљења и поклањања, позив на добровољно давање крви, препознато место Црвеног крста у давалаштву крви,

Плагијати из предходних година и радови који не одговарају узрасту ученика биће дисквалификовани.

Смернице:  Радови који садрже болничку атмосферу (игле, шприцеве и сл.), приказују или говоре о саобраћајним несрећама и смрти су промашили тему: као такви не улазе у критеријум за награђивање.

Учесници за литерарне и ликовне радове

 • категорија од 1. – 4. разреда основне школе
 • категорија од 5. – 8. разреда основне школе
 • категорија од 1. – 4. разреда средње школе.

 Учесници за Видео спот/филм 

 • ученици 7. и 8. разреда основне школе
 • ученици од 1. – 4. разреда средње школе

Сви радови, литерарни, ликовни и видео спот на полеђини морају да садрже:

 • Име и презиме аутора
 • Назив школе и разред
 • Назив општине
 • Име и презиме наставника.

Радови без ових података неће се вредновати.

Време спровођења конкурса:

Ликовне и литерарне радове по највише 20 најуспешнијих (по категорији) из сваке основне и средње школе треба доставити Црвеном крсту Параћин, Крагујевачка  4   најкасније до 01.априла 2016. године.

До истог датума треба послати и мотивациони видео спот или филм.

Радови који пристигну после овог датума неће бити разматрани.

Комисију за одабир најбољих радова из свих категорија овог конкурса определиће Секретар Црвеног крста Параћин. Комисија ће направити селекцију и извршити избор по три најуспешнија рада из сваке категорије које ће проследити Црвеном крсту Србије (најкасније до 8. априла) ради учешћа на даљем такмичењу.

Послати радови неће бити враћени, а за све пристигле радове сматраће се да је дозвољено њихово даље коришћење у промотивне сврхе Црвеног крста Србије.

Од преосталих радова, поводом Недеље Црвеног крста (8. – 15. маја) и поводом 14. јуна Дана добровољних давалаца крви направиће се пригодне изложбе.

Награде ауторима:

Три првопласирана рада (ликовна и литерарна), из сваке категорије биће награђени пригодним наградама на општинском нивоу.

Уколико неки од радова који се шаљу Црвеном крсту Србије,  освоји прво место у својој категорији, аутори ће бити награђени летовањем у одмаралишту Црвеног крста Србије у Баошићима искључиво у термину од 26. јула до 04. августа 2016. године. Такође ће Црвени крст Србије наградити и све другопласиране и трећепласиране радове у свим видовима конкурисања и за све категорије ученика.logo konkursa

Параћин, 11.02.2016.г.                                                                         ЦРВЕНИ КРСТ

П А Р А Ћ И Н

 

 

You may also like...

Оставите одговор