Predavanje o trgovini ljudima u vrtiću Kolibri

Sudeći po odgovorima mališana iz paraćinske Predškolske ustanove „Bambi“ svi su pažljivo pratili predavanje o Trgovini ljudima koje su volonteri Crvenog krsta Paraćin održali danas u vrtiću Kolibri. Kroz edukativnu radionicu sa zamišljenim akterima priče „Miša i Maša“, deca su bila u prilici da nauče šta treba da urade ako se nađu u društvu nepoznate osobe.

Prilagođenim predavanjem najmlađima na temu Trgovina ljudima volonteri paraćinskog Crvenog krsta objasnili su deci zašto je bitno da se pridržavaju pravila o izbegavanju komunikacije sa nepoznatim osobama. Vrtić Kolibri prvi je od četiri u kojima je predavanje održano te će narednih dana o ovoj bitnoj temi imati priliku da slušaju i deca koja pohađaju Bambi, Plavi zec i Guliver.

Trgovina ljudima je jedna od najvećih i najprofitabilnijih globalnih kriminalnih aktivnosti, zajedno sa trgovinom narkoticima, oružjem i pranjem novca. Podjednako žrtve mogu biti muškarci i žene, a više od 60% su deca. Iz Crvenog krsta poručuju da su njihovi volonteri samoinicijativno odlučili da ovakvo predavanje održe deci kako bi ih u što ranijem uzrastu upoznali sa mogućim opasnostima.

U praksi PU „Bambi“ je svakodnevna edukacija o brojnim društvenim temama koju vaspitači sprovode sa decom kaže Vanja Dojčić, direktorka ove ustanove. Ona dodaje da je ovo samo jedno u nizu predavanja sa sličnom temom koje se realizuje u vrtićima.

Nakon gradskih vrtića više o ovoj temi imaće priliku da nauče i predškolci iz seoskih grupa u školama na teritoriji opštine Paraćin. Sa početkom nove školske godine u septembru prilagođena predavanja za njihov uzrast slušaće i deca od prvog do četvrtog i od petog do osmog razreda.

You may also like...