Obuka iz oblasti humanitarne fotografije

Predstavnica Crvenog krsta Paracin Marija Radun, ucestvovala je na obuci  20.-22.04.2018,  iz oblasti fotografije u službi Crvenog krsta. Mesto održavanja je odmaralište GAJ – Divljana. U radu internacionalnog seminara pored nase predstavnice ucestvovali su predstavnici iy beograda, Kragujevca, Italije, Gane, Maroka, Makedonije, Bosne i Hrcegovine…  Trodnevna obuka je bila namenjena fotografima Crvenog krsta, zaposlenima u oblasti komunikacija,  osobama koje održavaju profile organizacija na društvenim mrežama i Internet prezentacije, i time koriste fotografiju kao sredstvo komunikacije. Cilj je bio unaprediti njihove kapacitete za kreiranje najboljeg audio vizuelnog materijala, kao i za pravi izbor kvalitetnih fotografija.

Na obuci polaznicima su preneti primeri dobre  prakse, i smernice za ponašanje u vanrednim situacijama, kako bi se zaštitila bezbednost fotografa i njegovog tima, uz istovremenu zaštitu dostojanstva korisnika kojima se pomaže. Sama obuka je bila prožeta ličnim iskustvima predavača, ilustrovanim realinim fotografijama nastalim na terenu, što je  činilo ovaj seminar jedinstvenim u Pokretu Crvenog krsta i Crvenog polumeseca.

Predavač – Ibrahim Mala je profesionalni fotograf. Radio je kao delegat za audio-vizuelne komunikacije Međunarodne Federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca na bliskom istoku i severnoj Africi,  na mnogim misijama Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, kao i za više nacionalnih društava kao što su: Britanski Crveni krst, Švedski Crveni krst, Norveški Crveni krst, Finski Crveni krst, Nemački Crveni krst, Danski Crveni krst, Kanadski Crveni krst i dr.   Ima veliko iskustvo u oblasti primenjene humanitarne fotografije u vanrednim situacijama, mnogo je radio sa Sirijskim Crvenim polumesecom na početku konflikta i njegove fotografije su bile prve koje su dokumentovale humanitarne aktivnosti SCP u vreme sukoba. Njegove fotografije i video materijali su korišćeni kao glavni izvor za komunikaciju i kampanje prikupljanja sredstava. Koristili su ih svetski mediji kao što su CNN, BBC, Gardijan, La Republika, Times, NBC i drugi. Radio je, pored Sirije, i u Iraku, Jemenu, Libanu, Jordanu, Turskoj, Libiji i Tunisu.

Ibrahim Mala je dobitnik 7 međunarodnih nagrada za fotografiju, a izložbe svojih radova je držao u Italiji, Nemačkoj, u Ženevi i Londonu, u Španiji i Škotskoj, u Mančesteru u Kraljevskom muzeju rata, kao i u Sidneju, Moskvi, Norveškoj, Finskoj i Švedskoj.  Njegove fotografije nose snažnu humanirtarnu poruku, oslikavajući svu tragediju konflikta, ali i humanitarne akcije Crvenog krsta i Crvenog polumeseca. Ibrahim Mala je držao kurseve fotografije i za više nacionalnih društava CK, u različitim zemljama, kao što su Sirija, Italija, Hrvatska, Tunis, Španija, Katar, Maroko, Iran, Irak, Finska, Bosna i Hercegovina i Srbija.

 

sertifikatreceived_1874691359230442received_1871880702844841

You may also like...

Оставите одговор